Kwadrant, leren wonen en leren werken

Kwadrant biedt onderwijs aan binnen opleidingsvorm 2, type 2, 3 en 9. Voor meer informatie over de verschillende opleidingsvormen en types, klik hier.

Kleinschaligheid en individuele aanpak zijn twee grote troeven van Kwadrant. We bereiden de leerlingen voor op latere tewerkstelling binnen de sociale economie (inpakwerk, groenzorg ...). Ook werken we aan een optimale deelname aan alle aspecten van de samenleving. Thema's zoals wonen, openbaar vervoer, het huishouden en zinvolle vrijetijdsbesteding komen aan bod. Samen gaan we op weg om te leren wonen en te leren werken.

Kwadrant biedt therapeutische omkadering (logopedie, kinesitherapie, psychotherapie ...) waarbij we nagaan welke noden de leerling heeft en hoe we een passend therapeutisch aanbod kunnen uitbouwen. Leerlingen met autisme krijgen specifieke en aangepaste ondersteuning.

Er is mogelijkheid tot busvervoer en warme maaltijd over de middag.

'Ik ben een jongen van 16 jaar. Ik werd verkozen tot klasburgemeester door mijn klasgenoten. Samen met de andere klasburgemeesters doe ik voorstellen waar we op schoolreis gaan of welke spelletjes we in de middagpauze willen spelen.'

'Ik ben een meisje van 20 jaar. Ik ga drie keer per week op stage in Westlandia en kom nog twee dagen per week naar school. Ik hoop dat ik binnenkort écht aan de slag kan op mijn stageplaats.'

'Ik ben een jongen van 14 jaar. Ik ga met de schoolbus naar Kwadrant. Het liefst ga ik met juf Lieve mee naar de bib. Op woensdagnamiddag en in schoolvakantie breng ik mijn vrije tijd door in De Berkoen (De Lovie vzw).'

Wil jij graag leren hoe je de belbus moet reserveren? Of alleen de trein nemen? Heb je al een eigen bankkaart? Wil je je rijbewijs halen? Hou je van sporten en multimedia? Wil je je familie of vrienden verrassen met een zelfgemaakte maaltijd? Heb je groene vingers en werk je graag buiten of hou je liever van afgebakend werk met vaste uren en taken?

Samen met jou willen we al je talenten ontwikkelen en gaan we op zoek naar wat je graag doet en goed kan. Op die manier werken we een lessenpakket uit op maat van elke leerling. Kennismaken? Contacteer Sofie Vlaeminck, via mail naar sofie.vlaeminck@depinker.be of op het nr. 057 33 56 88.

Kwadrant is een kleine en huiselijke school. Een team enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten bieden mijn bijzondere tienerdochter onderwijs én de nodige ondersteuning.
(Juanita, mama van Maxine)

Onderwijs in Kwadrant kan ook gecombineerd worden met ondersteuning vanuit De Lovie vzw.

Afhankelijk van jouw vraag zijn er verschillende ondersteuningsvormen mogelijk, zowel beperkt in tijd als langdurig:
-schoolaanvullend, bv. op woensdagnamiddag, in het weekend of op vakantiedagen
-schoolvervangend, bv. onderwijs aan huis
-logeren of verblijf.
Ook voor ambulante (bv. creatieve therapie) of mobiele begeleiding (aan huis) werkt Kwadrant samen met De Lovie vzw.
Meer info op www.delovie.be.

Kwadrant nieuwtjes

Project sociale media

Minister Benjamin Dalle op bezoek in Kwadrant in Poperinge

Hoog bezoek in Kwadrant

Praktijkles op verplaatsing

Op bezoek bij de apotheek

Sportdag Kwadrant

Pannenkoekenverkoop Kwadrant – update

Pannenkoekenverkoop in Kwadrant

Groep blauw op school

Leuke start voor groep oranje

Mondiale dag

Moestuin in Kwadrant

Godsdienst in groep geel

Buitenlesdag

Aperitiefverkoop t.v.v. Kwadrant

Afscheid leerlingen van groep wit

Carnaval in Kwadrant

Lichtmis in groep oranje

Sinterklaas op bezoek in Kwadrant

Kerstkaartjes groep oranje

Kerstkaartjes groep geel

Wandelen is gezond!

Update speelzone

“Corona-proof” Halloween

Koken in fase 1

Thema “wonen”

Bosbezoek met groepen geel en rood

Bosbezoek met groepen oranje en blauw

Individueel koken

Er beweegt wat op school!

Aan het werk in Westlandia

Nieuwe leerling in groep rood

Vreugdevolle start in Kwadrant!

Goede start voor groep geel

Goed gestart!

School terug open!

Filmpje heropstart Kwadrant

Rondleiding in Kwadrant

Koken met juf Tilde. Smakelijk!

BBQ van Kwadrant op vrijdag 24 april gaat NIET door

Rijbewijs op school

Eigen kweek

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwe klasburgemeesters

Sinterklaas bezoekt Kwadrant

Terug naar school…

Gezond fruit

Klaaskoeken

Tweedaagse fase 1

Samen met De Poorterij 3 werkten we aan een project rond sociale media. De Poorterij kreeg via een project van de Koning Bouwdewijn Stichting 8 laptops die te gebruiken zijn voor de leerlingen fase 2 van Kwadrant. De begeleiding van de leefgroep kreeg samen met de leerlingen wat meer uitleg over hoe omgegaan kan worden met sociale media, de gevaren werden besproken maar ook de positieve kanten werden belicht

Op vrijdag 15 oktober kwam minister Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Jeugd op bezoek in Kwadrant, een vestiging van Bu.S.O. De Pinker in de Pezelstraat. Hij gaf er een uur les over kinderrechten en non-discriminatie.

“Het bezoek kaderde in de scholentour, die de minister startte op 17 september. De minister wil meer aandacht voor de rechten van het kind. Kinderen en jongeren zelf laten nadenken over het belang van deze kinderrechten vormt de rode draad van de tour”, zegt Heidi Vanslambrouck, sinds 1 september de nieuwe overkoepelend directeur van De Pinker, met Kwadrant (59 leerlingen), Spalier (op het kasteeldomein De Lovie en 3Weg (Mariaziekenhuis).

De Pinker biedt onderwijs aan jongeren met een verstandelijke beperking, emotionele problemen en/of met autisme. “Kleinschaligheid en individuele aanpak zijn twee grote troeven van Kwadrant. We bereiden de leerlingen voor op latere tewerkstelling binnen de sociale economie. Ook werken we aan een optimale deelname aan alle aspecten van de samenleving. Thema’s zoals wonen, openbaar vervoer, het huishouden en zinvolle vrijetijdsbesteding komen aan bod. Samen gaan we op weg om te leren wonen en werken” vertelt directeur Heidi Vanslambrouck.

“Tijdens zijn bezoek ging de minister actief in gesprek met de leerlingen van Opleidingsvorm 2, Type 2, 3 en 9, fase 2 (16-17-jarigen die een opleiding volgen met het oog op een latere tewerkstelling in een maatwerkbedrijf, red.) om de thema’s kinderrechten en non-discriminatie verder uit te diepen”, aldus nog de directeur.

De betrokken klas werkte, onder leiding van titularis Tilde Leuwers en leerkracht Anne-Marie Ooghe, een creatieve opdracht uit rond het thema non-discriminatie.

Niet zo eenvoudig

Kwadrant was de enige school in West-Vlaanderen, die de minister bezocht. “Ik gaf er een uur les over non-discriminatie, gendergelijkheid, racisme en mensen met een beperking, en wat dit voor de leerlingen betekent. Het was de eerste keer dat ik voor een klas uit het Bu.S.O. stond, en het was wel wat aanpassen en mijn weg zoeken. Het was zeker niet eenvoudig.”

“Ik was ooit assistent aan de KULeuven, maar het lesgeven daar en hier is totaal niet te vergelijken. Gelukkig heb ik thuis drie kinderen van 6 en 8 jaar. En als minister van Jeugd kom ik ook veel onder kinderen en jongeren. De leerlingen vertelden mij wel spontaan en zeer open over pesten en gepest worden”, zei minister Benjamin Dalle achteraf.

(AH)

Hoog bezoek in De Pinker, vestiging Kwadrant vandaag! Minister van jeugd Benjamin Dalle kwam op bezoek. Hij kwam er les geven over discriminatie en ging uitgebreid op de foto. Een fijne ervaring voor de leerlingen! Nadien was er uiteraard ook nog eventjes de tijd om wat na te praten met de minister.

Praktijklessen op verplaatsing (PLOV) geven de kans aan de leerlingen om praktijkervaring op te doen op de werkplek zelf. Op vrijdag 1 oktober hielpen we in de afdeling verpakking van Westlandia in Ieper.

Foodtruck in Kwadrant

Stadsklassen: dag 4

Stadsklassen: dag 3

Schoolreis Brugge (fase 1)

Stadsklassen: dag 2

Stadsklassen: dag 1

BBQ

3weg in de verf

Mondiale dag

Kwadrant in de verf

Sportdag 26/02

Rijbewijs op school

Actie Music for Life

Keuze “verzorging”

Workshop Joetz

Terugblik infonamiddag

Ontmoetingsdag groep 1a

Nieuwe fietsen!

Infonamiddag Westlandia

Studioklas

Schipvaarthoeve

Kwadrant documenten

pdf Menu week 31 januari t.e.m. 4 februari
pdf Menu week 24 januari t.e.m. 28 januari
pdf Menu week 17 januari t.e.m. 21 januari
pdf Menu week 10 januari t.e.m. 14 januari
pdf Brief bosbezoek groepen zwart en groen 2021
pdf Brief bosbezoek groepen wit & bruin 2021
pdf Schoolbusreglement 2021 -2022
pdf Financiële bijdrages 2021 - 2022
pdf Visie De Pinker
pdf Brief projectweek 2021
pdf Schoolreglement 2020 - 2021

Kwadrant kalender