De klas 3WEG uit de Pinker, een type 3-school voor kwetsbare jongeren in Poperinge vroegen leerkracht Griet Opsommer om iets rond schrijven te doen. “De jongeren schrijven soms hun frustraties en zorgen neer. Deze jongeren hebben al het één en ander meegemaakt. Ze hebben een verhaal. Ik merk dat het gemakkelijker is voor hen om hun emoties af te schrijven. Ik ging dus op zoek naar een waardevol project. Om de jongeren de kans te geven zich volledig te ontplooien diende ik een aanvraag in voor een subsidie van Cultuurkuur. Toen die op zak was, klopte ik aan bij De Figuranten, een sociaal-artistieke werkplaats. Die bracht mij in contact met Maarten Inghels”, zegt leerkracht Griet Opsommer. “Als voormalig stadsdichter van Antwerpen ziet Inghels poëzie veel breder dan bundels en boeken, maar hij beschikt bovendien ook over een arsenaal aan technieken en inzichten om de jongeren hun eigen stem te doen vinden.”

“Tussen februari en mei werd elke week afgesproken om Elke week elders, elke week anders. Afgewisseld door inspiratie-uitstappen naar poëziesteden Antwerpen, Brugge en Oostende, werkten Lytha, Maxim en Niels aan een persoonlijk traject, zonder verplichtingen. Al snel raakten ze gefascineerd door poëzie die een plaats in de stad krijgt en zo als het ware een fysieke, dagdagelijkse interventie vormt. Ze experimenteerden daar bijvoorbeeld mee aan het strand van Oostende”, vertelt Griet.

Al hun inspanningen en harde werk leidde tot hun eigen bundel ‘Je hebt nooit te veel woorden’. “Tuur Uyttenhove, huisfotograaf bij De Figuranten, maakte ook foto’s van belangrijke en mooie momenten tijdens het proces, waarbij zowel individueel als in groep werd gewerkt. Grafisch vormgever Bart Knockaert ging vervolgens samen met de jongeren aan de slag met al dit grafisch en tekstueel materiaal, en werkte het boek af in samenspraak met klas 3WEG”, legt Griet uit. “In de bundel staan een 20 à 30-tal teksten en gedichten van hun hand. Ze zijn enorm trots op wat ze hebben bereikt en terecht. Deze jongeren hebben weinig vertrouwen en hebben vaak angst om te falen. Dit heeft hen heel veel voldoening en het toont ook aan de buitenwereld dat ze het kunnen. Zelf vind ik het heel belangrijk dat ze weten tot wat ze in staan zijn.”

Van het boek werden een 120-tal exemplaren gedrukt. “In het Poëziecentrum in Gent zal het boek verkrijgbaar zijn. Het werd een groter succes dan we gedacht hadden en eigenlijk zijn er geen bundels te koop meer. Er komt misschien nog een vervolg. Lytha, Maxim en Niels hebben kunnen proeven van dit project. Het gaf hen veel motivatie en dit is een succesverhaal. Van Maarten Inghels kregen ze dan ook de boodschap: ‘blijven schrijven!’”