De oudste leerlingen van Kwadrant, OV2 afdeling van BuSo De Pinker, starten deze maand met een wekelijkse lesnamiddag ter voorbereiding van hun theoretisch rijexamen.

 

Kwadrant is een vestiging van BuSO De Pinker in Poperinge. De Pinker is een school voor buitengewoon onderwijs met drie vestigingsplaatsen in Poperinge en biedt onderwijs aan jongeren met een verstandelijke beperking, emotionele problemen en met autisme. “We merken dat het voor onze leerlingen heel moeilijk is om zomaar hun theoretisch rijexamen af te leggen na zelfstudie. Ook het volgen van de georganiseerde lessen in een erkend rijcentrum is meestal niet eenvoudig. De jongeren hebben baat bij een aangepast lestempo waarbij aandacht wordt besteed aan voldoende herhaling en vereenvoudigde uitleg”, zegt Wouter Vandenabeele, coördinator afdeling Kwadrant en verantwoordelijke leerlingenvervoer. Dergelijke lessen werden de afgelopen jaren al aangeboden op school. “Dat gebeurde toen in samenwerking met de rijschool van Poperinge en met subsidie vanuit Vlaanderen. Door een tekort aan instructeurs kon dit het afgelopen schooljaar niet meer doorgaan en ook dit jaar was er hetzelfde probleem. Toevallig kwamen wij als school in contact met de verantwoordelijke leerkracht voor de theoretische rijlessen bij Ligo regio Brugge-Oostende-Westhoek.”

Ligo is een verzamelnaam voor de verschillende centra voor basiseducatie in Vlaanderen. Allerlei cursussen voor volwassenen, die niet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, worden door hen georganiseerd. “Hun aanbod is vrij uitgebreid en de lessen worden zo georganiseerd dat cursisten hun kennis stap voor stap kunnen opfrissen, op hun eigen tempo. Deze manier van werken klinkt ons uiteraard bekend in de oren en zo kwamen we te weten dat Ligo ook cursussen op maat organiseert voor externe partners. Het idee groeide al snel om de samenwerking aan te gaan en voor de leerlingen van De Pinker een lessenreeks ‘rijbewijs op school’ te organiseren”, legt Wouter uit. “Elke donderdagnamiddag komt Mieke langs bij ons op school, om de leerlingen te verdiepen in de theorie en hen voor te bereiden op het theoretisch rijexamen dat plaats zal vinden eind juni. Het is een heel erg mooi project voor onze leerlingen, zij verdienen ook alle kansen om hun rijbewijs te behalen. Vanuit De Pinker tonen wij hiermee opnieuw dat we een creatieve school zijn met een hart voor de leerlingen. Zo willen we hen zeker alle mogelijkheden geven om te groeien naar een mooie toekomst.”