Op vrijdag 15 oktober kwam minister Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Jeugd op bezoek in Kwadrant, een vestiging van Bu.S.O. De Pinker in de Pezelstraat. Hij gaf er een uur les over kinderrechten en non-discriminatie.

“Het bezoek kaderde in de scholentour, die de minister startte op 17 september. De minister wil meer aandacht voor de rechten van het kind. Kinderen en jongeren zelf laten nadenken over het belang van deze kinderrechten vormt de rode draad van de tour”, zegt Heidi Vanslambrouck, sinds 1 september de nieuwe overkoepelend directeur van De Pinker, met Kwadrant (59 leerlingen), Spalier (op het kasteeldomein De Lovie en 3Weg (Mariaziekenhuis).

De Pinker biedt onderwijs aan jongeren met een verstandelijke beperking, emotionele problemen en/of met autisme. “Kleinschaligheid en individuele aanpak zijn twee grote troeven van Kwadrant. We bereiden de leerlingen voor op latere tewerkstelling binnen de sociale economie. Ook werken we aan een optimale deelname aan alle aspecten van de samenleving. Thema’s zoals wonen, openbaar vervoer, het huishouden en zinvolle vrijetijdsbesteding komen aan bod. Samen gaan we op weg om te leren wonen en werken” vertelt directeur Heidi Vanslambrouck.

“Tijdens zijn bezoek ging de minister actief in gesprek met de leerlingen van Opleidingsvorm 2, Type 2, 3 en 9, fase 2 (16-17-jarigen die een opleiding volgen met het oog op een latere tewerkstelling in een maatwerkbedrijf, red.) om de thema’s kinderrechten en non-discriminatie verder uit te diepen”, aldus nog de directeur.

De betrokken klas werkte, onder leiding van titularis Tilde Leuwers en leerkracht Anne-Marie Ooghe, een creatieve opdracht uit rond het thema non-discriminatie.

Niet zo eenvoudig

Kwadrant was de enige school in West-Vlaanderen, die de minister bezocht. “Ik gaf er een uur les over non-discriminatie, gendergelijkheid, racisme en mensen met een beperking, en wat dit voor de leerlingen betekent. Het was de eerste keer dat ik voor een klas uit het Bu.S.O. stond, en het was wel wat aanpassen en mijn weg zoeken. Het was zeker niet eenvoudig.”

“Ik was ooit assistent aan de KULeuven, maar het lesgeven daar en hier is totaal niet te vergelijken. Gelukkig heb ik thuis drie kinderen van 6 en 8 jaar. En als minister van Jeugd kom ik ook veel onder kinderen en jongeren. De leerlingen vertelden mij wel spontaan en zeer open over pesten en gepest worden”, zei minister Benjamin Dalle achteraf.

(AH)